Nagerecht voor 14 personen

Stroopwafelsouffé

  • 240 g eidooier (gepasteuriseerd)
  • 240 g eiwit (gepasteuriseerd)
  • 50 g bloem
  • 4 dl volle melk
  • 8 st stroopwafel
  • poedersuiker
  • bloem
Calvadosijs

  • 1 st vanillestokje
  • 1,5 dl melk
  • 150 g suiker
  • 150 g eidooier (gepasteuriseerd)
  • 3,5 dl room
  • 20 ml Calvados

Bereiding

Stroopwafelsouffé

  1. Klop de eidooiers los. Smelt 50 gram boter op een laag vuur. Roer er de bloem door. Schenk er al roerend scheutje voor scheutje de melk bij totdat een gladde saus ontstaat. Neem de pan van het vuur en roer de losgeklopte eidooiers erdoor. Laat het mengsel even afkoelen.
  2. Klop het eiwit met een snufje zout stijf in een vetvrije kom.
  3. Maal de stroopwafels zeer fijn in de keukenmachine.
  4. Schep de eiwitten voorzichtig door het dooiermengsel en schep als laatste de fijngemalen stroopwafels erdoor.
  5. Vet de soufflébakjes in met boter en bestuif met bloem.
  6. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  7. Verdeel het stroopwafelmengsel over de souffébakjes en bak ze in 15-20 minuten af in de oven.
    Calvadosijs
  8. Verwarm de melk. Snijd het vanillestokje open en laat 20 minuten trekken in de melk (Let op de melk mag niet koken).
  9. Haal het vanillestokje uit de melk en schraap het merg er uit. Doe dit terug in de melk.
  10. Klop de eidooiers samen met de suiker tot een wit lint.
  11. Voeg de melk langzaam toe aan het eidooiermengsel.
  12. Klop au bain marie tot het mengsel gaat binden.
  13. Klop de room samen met de calvados lobbig en voeg deze toe aan het mengsel.
  14. Draai er ijs van in de machine.
    Presentatie
  15. Neem een langwerpig bord.
  16. Plaats aan de linkerkant van het bord de stroopwafelsouffé.
  17. Bestrooi deze met wat poedersuiker.
  18. Plaats aan de rechterkant van het bord een klein steelpannetje met een bolletje calvadosijs.